2011-01-16

Johannes Paulus II saligförklaras den 1:a majDen förre påven Johannes Paulus Secundo kommer (inte en dag för sent) att saligförklaras den första maj. Nu äntligen ser man slutet på Karol Wojtyłas stora livsgärning eftersom saligförklaringen är det sista steget innan han kan bli både ängel och helgon. Visserligen har han varit min skyddspatron sedan årtionden, men nu blir han det på riktigt.

Hans väg har inte varit den allra lättaste väg en människa kan välja. Vem minns inte de dånande skotten mot honom. Länge rådde det tveksamhet om vems ärende den lejde mördaren Mehmet Ali Agca gick när han försökte mörda patriarken för alla kyrkors moder. Idag är det klarlagt att det var Sovjet som beordrade attentatet. Om detta är alla eniga!

Mordförsöket mot Johannes Paulus Secundo år 1981 arrangerades av den sovjetkommunistiska ledningen. Vid tiden för attentatet inleddes i Karol Wojtyłas hemland Polen, en utveckling som före årtiondets slut hade demonterat hela det förskräckliga Sovjetväldet. Det råder enighet om att Johannes Paulus II stödde rörelsen Solidaritet i Polen och hade en viktig roll i utvecklingen fram mot Sovjetunionens upplösning.

Läs även vad andra bloggare har för åsikter om:
, , , , ,
.

2 kommentarer:

Zeth sa...

Där har vi något gemensamt, jag gläds också över detta!

Max Hobstig sa...

Men herregud, unge man, vi har oändligt mycket gemensamt. För det första är vi människor. För det andra pratar vi så mycket om KD att hälften vore nog (med tanke på all den tid vi skulle få över till andra viktigare saker om vi inte gjorde det :-)