2010-12-15

Öppet brev till en seende kristdemokratisk nästgårdspolitikerBäste herr Kristdemokratisk Nästgårdspolitiker! Det hedrar dig att du hade modet att godkänna min ”oförblommerade kritik”. Jag skall därför berätta om en film i tre delar som vid minst två tillfällen visats på SVT, låt oss säga med c:a tio års mellanrum. Filmen handlar om hur den italienska Kristdemokratin bildades som ett parti som med utsträckta armar höll både fascismen och kommunismen på armlängds avstånd. Ett genuint mittenparti som från början inte bara tog sin inspiration från Kristendomen utan också var ett kristet parti.

Nåväl, även kristna politiker kan vara realpolitiker. Filmen visade med vilket hjältemod Kristdemokraterna höll de två ytterligheterna stången, trots att Benito Mussolini med sina lakejer försökte tvinga in dem i ett samarbete. När jag sett filmens tredje och sista del grät jag av stolthet över att vara Kristdemokrat (vilket jag i själ och hjärta fortfarande är).

Jag minns också med stolthet den dagen Alf Svensson utnämndes till biståndsminister i regeringen Bildt 1991-1994. Samme Alf som tusen år senare utsågs till landets bäste retoriker och blev älskad av nästan hela folket. Jag minns även den dagen då Göran Hägglund utnämndes till en betydligt ”finare” minister, nämligen till socialminister. För fint skall det vara om man skall vara med och påverka politiken. Samtidigt har biståndsminister fru Gunilla Carlsson troligen börjat samma vandring som Alf Svensson gjorde på sin tid. Det kommer säker en dag då även vänsterpartiet kommer att anse Carlsson som den bästa av moderater.Under tiden som fru Carlsson far som en liten skållad näbbmus vida omkring och ställer till rätta, har kristdemokraternas ungdomsförbund med lyckoriddaren Charlie Weimers i spetsen tagit en annan väg än vad kristdemokraterna i Italien tog. Den trogne herr Weimers har fortsatt sin ungdoms väg att driva konservativa profilfrågor. Vad annat kan man vänta av en av dessa unga, som på sin tid grundade det nationalistiska nätverket Engelbrekt (eg. Kons.net Engelbrekt).

Jag avslutar mitt brev med två länkar som kan ha intresse för partiets fortsättning i den svenska politiken. Först hänvisar jag till ett samtal med skägglös KDU-are om partiets högervridning och slutför en gammal genomlyst fråga om varför Sverige saknar sina mittenpartier.

Till sist är jag fortfarande kristdemokrat i själ och hjärta
Detta oavsett att jag inte röstade på dem i valet
Med vänliga hälsningar // Max Hobstig

PS. När man köper skor får man en vänster- och en högersko …
Aldrig två högerskor!

Läs även andra bloggares åsikter om:
, , , , ,
.

11 kommentarer:

Zeth sa...

Max, jag tror inte att någon blir chockerad över de citat du visar upp. (du kan hitta betydligt "värre" kan jag lova dig) KDU står idag för en inriktning som ligger betydligt närmare den klassiska kontinentala kristdemokratin än vad man gjorde förut. Huruvida Lewi Pethrus var socialliberal eller inte är faktiskt inte så väsentligt då det parti Lewi Pethrus grundade inte var kristdemokratiskt utan blev det först på senare år.

Max Hobstig sa...

Jag trodde att det kristdemokratiska partiet bildades år 1964 på initiativ av Lewi Pethus. Nu blir jag alldeles yr i mössan över att inte veta så mycket som du vet :-)

Zeth sa...

Nja.. nuvarande KD bildades som Kristen Demokratisk Samling (KDS) 1964, och var då ett konfessionellt (frikyrkligt) parti, men antog inte kristdemokratin som sin ideologi före 1987, då man också bytte namn till Kristdemokratiska Samhällspartiet (KdS). Problemet har väl varit att en stor del av partiet inte insett vilken ideologi det anmanat, en federalistisk och patriotisk lära som härstammar från katolsk sociallära och ligger klart till höger om de nya moderaterna. (faktum är att hela den kontinentala europeiska politiska spelplanen ligger klart till höger om de nya moderaterna) Ville man vara socialliberala skulle man ha tänkt på det innan man antog sydeuropeisk konservatism som sin ideologi.

Max Hobstig sa...

Jag var tvungen att konsultera en gammal Kristdemokrat innan jag kunde svara. Jag klistrar in hennes svar till mig, så att jag själv slipper engagera mig :-)

Hej Max, jag blir bara mörkrädd när jag läser sådana åsikter. Ett ungdomsförbund som slåss för att ligga till höger om M. Iof har M rört sig mot mitten, men jag ser att andra partier kan ta den rollen. Den nya rapporten från framtidskommissionen tycker ju att sociala och miljöfrågor ska lyftas igen. Då blir det svårt att ligga till höger och driva det. Bra att du debatterar med dem - men jag har gett upp dem. Jag lägger mitt krut på andra saker just nu. Tur att du har vettiga åsikter, Max. kram från regnigt Stockholm

Zeth sa...

Intressant, med tanke på att jag själv är aktiv i Stockholms stad borde det inte vara helt omöjligt för mig att lista ut vem som skrivit det där. Framtidsgruppens rapport dömdes ju annars ut för att helt frånse det faktum att vi är sjundehandsval hos de flesta miljöpartister, medan vi är andra- eller tredjehandsval hos M-väljare. Framtidsgruppen gjorde ett starkt jobb, men det vore dumt att inte inse att en grupp som är tillsatt av partistyrelsen också förväntas leverera det partistyrelsen vill höra.

Vill förövrigt säga att jag tycker att det är lite larvigt att du försöker länka alla som vill ha en linje till höger om de nya moderaterna med sverigedemokraterna. De nya moderaterna är idag ett grönt socialliberalt feministparti vars enda skillnad från övriga partier är att man vill sänka lite fler skatter, man är till och med sämre på detta i många fall än FP. Sverigedemokraterna ser jag förövrigt inte som ett genuint högerparti, utan snarare som ett populistiskt parti som blandar friskt mellan höger och vänster. De står förmodligen närmast socialdemokraterna ekonomiskt, du skulle förmodligen uppskatta att SD vill höja både ersättningarna i A-kassan och i sjukförsäkringen. Såg att du på Sydhages blogg likställde ”till höger om moderaterna” med skinheads vilket är respektlöst och fruktansvärt fånigt då samtliga partier ute i Europa och i världen förmodligen ligger till höger om de nya moderaterna. Anser du att Republikanerna är nazister?

Max Hobstig sa...

Du skrev att det inte borde vara omöjligt för dig att ”lista ut vem som skrivit det där”. Jag ler lite när jag tänker på den ungdomliga naiviteten du visar. Ändå måste jag tillstå att jag beundrar ditt mod. För mig är det uppenbart att du ännu har lång kvar innan du lärt dig de politiska spelreglerna. Att försöka ”lista ut” är som att stoppa in pekfingret i ett getingbo, för att ta reda på om det är några getingar hemma :-)

Du ”tycker att det är lite larvigt att jag försöker länka alla som vill ha en linje till höger om de nya moderaterna”. Håll med om att det är en stor överdrift att jag skulle ha försökt länka till alla. Jag har officiellt länkat till två (eller kanske tre stycken).

Du skriver också om att KD är sjundehandsval och andra- eller tredjehandsval hos vissa väljargrupper. Du har inte funderat på hos hur många väljare som har KD som förstahandsval? Frågan är viktig eftersom det bara är förstahandsvalet som gäller. Du har händelsevis inte märkt att KDs väljarstöd krymper och krymper? Och ju mindre KD blir ju viktigare är det att välja de rätta frågorna inför nästa val.

Till sist: Du frågar om jag ”anser att republikaner är nazister”. Det enda konkreta jag anser om det republikanska gardet med Peter Althin som banerförare är att de vill avsätta kungen och ersätta honom med en president, vilket jag tycker är en befängd tanke eftersom en överväldigande majoritet av kristdemokraterna vill ha kvar monarkin!

Zeth sa...

Jag syftade på det amerikanska partiet (som står klart till höger om moderaterna), inte på de som vill avskaffa kungahuset. Samt att jag tyckte att det var larvigt att försöka koppla ihop (för att använda ett annat uttryck) alla som vill se ett parti till höger om moderaterna med sverigedemokraterna, då det är ganska väsensskilda saker.

Jag tror att KD förlorat sina kärnväljare genom att ha kapitulerat inför den politiska korrektheten i värdekonservativa frågor, som när man drev igenom jämställdhetsbonusen eller aborttusrism till Sverige.

Max Hobstig sa...

1.) Jag vet ingenting om Amerika.

2.) Politisk realism är aldrig larvigt.

3.) Kristdemokraterna lever inte upp till visionerna i Principprogrammet.

4.) Du är en ung man, enligt din blogg under 20 år. Jag är 64 år och stod på barrikaderna för Kristdemokraterna innan du blev av med blöjorna. Och ändå försöker du spela rollen som den kloka farbrorn som tror sig ha rätt att tillrättavisa mig.

5.) Den Senaste opinionsmätning ger kd 2,7 procent vilket visar att inte ens KDUs besserwisserattityd hjälper.

6.) Punkt slut!

Max Hobstig sa...

Gudrun Brunegård är kristdemokratisk politiker och en av de sista som enträget blandar samman religion och politik i alla sina resonemang. I somras gjorde hon sig känd då hon sa att Jesus var viktigare än vård för narkomaner. Inte helt oväntat är sexualmoral ett ämne som också ligger Brunegård varmt om hjärtat.

I samband med ett partimöte inför årets valrörelse spände Gudrun ögonen i en yngre kvinnlig partikollega, som vågat dyka upp i kjol som slutade ovanför knäet. ”Jag hoppas verkligen att Du aldrig skulle våga komma klädd så där till mitt kontor”, lär Brunegård ha sagt strängt. Vad som skulle ha skett om damen i kort kjol gått till Brunegårds kontor kan vi på Byrån bara spekulera kring.


Problemet med KDs medlemmar är att de gamla är så trötta och de medelålders så handfallna och de unga så förbannat konservativa. Inga sannfärdiga visioner där inte. Inte ens korta kjolar :-)

Zeth sa...

Det är sant att KD avviker från sin ideologi och avviker från principprogrammet, enligt min mening är det nog avsaknaden av värdekonservatism (eller kristna värderingar/värdeorientering eller vad man vill kalla det) och kapitulationen inför den politiska korrektheten som har skrämt bort flest väljare. KDU:erskan som Gudrun Brunegård (som satt i frmatidsstrategigruppen :-/) skrämde bort ser enligt många KDU:are en riktig snygging, så det är synd att hon inte är med oss längre!

Max Hobstig sa...

Snygga brudar är alltid snygga brudar om än i kortkort :-)
Å andra sidan behöver hon inte vara snygg för att beräkna tätheten i en kometsvans :-)