2007-03-14

Gammal skåpmat om civilkurage i eget lag

Klicka för att förstora bilden

Max Hobstig som var en lokal kristdemokratisk politiker bosatt i Bagarmossen utsattes för ett mordförsök efter att ha agerat mot en miljöpartistisk lokalpolitiker som låg i konflikt med en kvinna som upplevde sig vara trakasserad. Max Hobstig har sina teorier om vem som ligger bakom detta mordförsök och varför. Polisen ser också sambandet tydligt men saknar teknisk bevisning för en fällande dom. Just nu lever han med skyddad identitet.

Ni får själva avgöra, men jag kände idag när det var ytterligare en stor artikel i den lokala tidningen Mitt i Söderort att jag åtminstone måste nämna det här. Det är oacceptabelt att hot och mordförsök tystar demokratiskt utövande människor. I Malmö råkade för en tid sedan Ilmar Reepalus ut för ett attentat. Det är också oacceptabelt. Det här är precis samma sak. Men tystnaden är obegriplig, som Max säger.

Med de här raderna hoppas jag också att kristdemokraterna som är hans kolleger går in med ett större stöd till Max och hans hustru. Artikeln idag är ett rop på hjälp från en människa som känner sig övergiven. Jag frångår nu alltså min princip att det aldrig är ok att hänga ut människor med personuppgifter och länkar därför till Max hemsida och länk till berättelsen ... som i sig redan är offentliggjord via Mitt i Söderort. Ni får avgöra själva.


Louise Persson
Onsdagen den 1 juni 2005


Våga visa civilkurage! Samhället måste på ett tydligt sätt visa att det inte godtar likgiltighet eller passivitet för en medmänniska som är i nöd. KD föreslår därför en Civilkuragelag. Det behövs en sådan lag som gör var och en skyldig att hjälpa en medmänniska i nöd, utifrån situationen och sina egna förutsättningar. Det skulle vara en tydlig signal från samhällets sida att vi inte godtar brottslighet eller kränkningar och att vi ställer upp för varandra. Vi vill se ett samhälle där fler vågar ta ansvar och där vi bryr oss om varandra.

Om: , , , ,
.

5 kommentarer:

Elisabeth sa...

Grundtanken är ju god men då får väl den nuvarande sittande regeringen göra något åt den urholkade svenska mentaliteten först. Antingen har du civilkurage eller också har du det inte. En eventuell lag om detta skulle inte förändra ett dyft. Möjligtvis att nytillkomna anmälningar om civilkuragelagbrytare skulle eskalera nåt enormt. Så de som skulle tjäna storkovan på detta måste ju bli medlemmarna i Advokatsamfundet.

Max Hobstig sa...

Trots att Peter Althin är ledamot av riksdagen har han fortsatt att arbeta som advokat. Althin har åkt i gräddfilen under hela sin politiska karriär, som gubevars inte varit så särskilt länge.

Vi får väl se vart han som pappa till förslaget om civilkuragelagen hamnar till sist. För en sak är helt säker. Om de borgerliga ska ha någon chans i nästa års val måste de hitta tankeskärpan. Med det här flummet kommer man inte långt.

Fy fan sa...

Max Hobstig!
Handen på hjärtat!

Inte gjorde Kristdemokraterna i Skarpnäck mycket för att hjälpa sin polare som faktiskt höll på att bli mördad av två dårar. Tvärt emot all logik så fortsatte de att ha trevligt umgänge med den politiker som utsått sina draktänder i den politiska dyngan och skördade en helvetesbrygd.

Det är samma sak nu i Vetlanda. Kristdemokraterna med Ingemar Sturesson i spetsen fortsätter att ha trevligt med Ola Götesson och kompani. Kristdemokraterna står för en politisk feghet och ynkedom som är häpnadsväckande och när Kristdemokraterna kräver en civilkuragelag som gör var och en skyldig att hjälpa en medmänniska i nöd blir jag helt enkelt förbannad.

Handen på hjärtat Max Hobstig!
Är det inte dags att byta parti?

Max Hobstig sa...

Kära Fy fan
Man kan tro på en ism utan att för den skull alltid tro på att alla dess utövare lever efter ismen!

Anonym sa...

Kristdemokraternas rättspolitiska hjärtefråga är en Civilkuragelag, en lag som ska få oanständigt folk uppföra sig anständigt under hot av bestraffning. Följaktligen har de utrett frågan och i våras presenterade utredaren sitt förslag som i samma andetag sågade sönder och samman. Utredaren menade inte bara att en lag av denna typ var verkningslös utan direkt kontraproduktiv:

Däremot skulle den minska människors benägenhet att anmäla och vittna om övergrepp och olyckshändelser i fall då de själva inte gjort tillräckligt för att hjälpa.

Nu har utredningen varit på remiss och svaren har kommit in. Tunga instanser så som Justitieombudsmannen, Justitiekanslern, Rikspolisstyrelsen, Riksåklagaren, Sveriges Advokatsamfund, Brottsförebyggande rådet och Röda Korset sågar idén om en Civilkuragelag.

Nu ska bara Kristdemokraterna ha kuraget att erkänna att de har fel. Tänk om vi kunde införa någon sorts lag för sådant?