2007-12-03

Tillhör man intelligentian om man läst böcker
För att få ordning på alla mina böcker har jag en hushållsnära tjänarinna!

Ibland har jag funderat över hur man kan bli kultiverad. Det där med bildning är inte så lätt. Man måste för det första ha läst rätt böcker och för det andra kunna konversera om en massa fina ämnen som politik, mode och musik. Om man därtill kan föra samtal om den ekonomiska politiken och de politiska institutionernas betydelse så tillhör man utan tvivel intelligentian. Förstår man inte denna tankegång tillhör man inte intelligentian. När jag flyttade från huvudstaden till Tveta härads gjorde jag en riktig rensning av de där böckerna som man blir intelligent av. Alla böcker som handlade det minsta om ekonomi, sociologi, pedagogik och psykologi hamnade obönhörligen i Svenska Bostäders sopcontainer.

Det finns tillfällen då alla beslut är dåliga. Då måste du välja det alternativ du minst kommer att ångra. Allt annat vore fel.

De böcker som jag sparade var skönlitteratur, naturvetenskap, filosofi, historia, idéhistoria, estetik, arkeologi och teologi samt alla böcker som var dedicerade. Idag läser jag bara sådant som jag själv vill läsa. Det är väldigt sällan som jag läser på rekommendation eftersom det värsta jag vet är att läsa sånt som man skall läsa bara för att tillhöra intelligentian. Idag vågar jag läsa om 91:an Karlsons äventyr med 87:an Axelsson utan att skämmas eftersom jag vet att jag läst fler riktiga böcker än de flesta.

Läs även andra bloggares åsikter om:
, , , , , , , , , , , , , , , ,
.

1 kommentar:

psykiatrin.blogg.se sa...

Hej!
Tack för inlägget på psykiatrin!
Jag håller med dig! Därför har vi också pratat mycket om empati och Bemötande på sidan.. Det vi som patienter har märkt av utbildning hos personal är att samma titel erhåller "mentalskötare" som både har en 2 årig utbildning, och de som inte har det. Det är också så att ibland kan man som patient få ett bättre bemötande och större förståelse om personalen är utbildad speciellt i olika diagnoser och hur det kan vara att leva med en sådan. Kram